Róża w nietypowej lokalizacji - Wańczyk-Dręczewska, Beata; Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka B.; Placek, Waldemar J. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Róża jest ostrą chorobą bakteryjną skóry i tkanki podskórnej. Czynnikiem etiologicznym są najczęściej paciorkowce β-hemolizujące grupy A. Wśród czynników predysponujących do zakażenia należy wymienić: podeszły wiek, choroby przewlekłe oraz niedobory odporności. Najbardziej typową lokalizacją róży są kończyny dolne. Bardzo rzadko zmiany umiejscowione są na tułowiu lub w okolicy narządów płciowych. Przebieg kliniczny jest charakterystyczny i obejmuje: nagły początek, wysoką temperaturę, dreszcze, dolegliwości bólowe oraz obrzęk, zaczerwienienie i nadmierne ucieplenie skóry. W artykule opisano przypadek pacjentki z różą zlokalizowaną w obrębie pleców z wywiadem przewlekłej białaczki szpikowej. W rozpoznaniu różnicowym należało wziąć pod uwagę zmiany skórne w przebiegu białaczki oraz różę nowotworową. Niecharakterystyczne umiejscowienie zmian skórnych mogło być spowodowane upośledzeniem i dysregulacją układu odpornościowego po przebytej białaczce, a także stosowaniem leku immunosupresyjnego. W praktyce dermatologicznej należy pamiętać o mniej typowych lokalizacjach tego zakażenia. Wczesne wdrożenie odpowiedniego leczenia pozwala osiągnąć sukces terapeutyczny oraz uniknąć powikłań.