Prognozowanie w rakach płaskonabłonkowych głowy i szyi na podstawie oceny proliferacji komórek nowotworowych - Golusinski, Wojciech (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2003)
Trudny i skomplikowany mechanizm powstawania nowotworów z jednej strony, mało poznana biologia nowotworów już występujących z drugiej, powoduje stałe poszukiwanie nowych technik badawczych, które poprawiłyby przewidywanie losu chorego oraz wybór optymalnej metody leczenia. Przedstawiono cały zespół technik badawczych oceniających zdolność proliferacyjną komórek nowotworowych, obejmują one metody podstawowe i specjalne. Weryfikacja przeprowadzanych i monitorowanych wyników badań pozwala na rozróżnienie przydatności poszczególnych zastosowanych technik w ocenie biologii nowotworowego procesu chorobowego.