Czynniki rokownicze u chorych z oparzeniami - Zieliński, Michał; Wróblewski, Piotr; Kozielski, Jerzy (Anestezjologia Intensywna Terapia, 2020)
Kliniczne skale służące do oceny i prognozowania przebiegu schorzenia znajdują nliczne zastosowania w wielu gałęziach medycyny. Oparzenia obejmują stany, które w zależności od nasilenia mogą być zaopatrywane przez różne jednostki służby zdrowia – od ambulatorium po oddział intensywnej terapii. W konsekwencji wiążą się też z różnym rokowaniem. Na przestrzeni lat opracowano szereg skal i modeli rokowniczych pozwalających na ocenę rokowania i w konsekwencji sposób postępowania z pacjentami z oparzeniami. Jednocześnie postęp w zakresie intensywnej terapii sprawia, że wartość predykcyjna starszych modeli maleje. W pracy podjęto się analizy dostępnej literatury pod kątem czynników rokowniczych u chorych z oparzeniami i skal oceny klinicznej opracowanych na ich podstawie.