Zespół Korsakowa jako powikłanie operacji bariatrycznej: analiza neuropsychologiczna przypadku - Babska, Katarzyna Irena; Seniów, Joanna (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2020)
Artykuł zawiera teoretyczną i kliniczną analizę przypadku chorej z zespołem Korsakowa, który wystąpił w drugim miesiącu powikłanego procesu zdrowienia po operacji bariatrycznej w procedurze rękawowej gastrektomii. Zespół Korsakowa spowodowany niedoborem tiaminy poprzedzała faza encefalopatii Wernickego. Po ustąpieniu zaburzeń świadomości przeprowadzono badanie neuropsychologiczne i ujawniono ciężką amnezję następczą oraz wsteczną, występujące w obrazie klinicznym pierwszoplanowo. Poza tym pojawiły się nieznaczne dysfunkcje wykonawcze oraz ograniczona samoświadomość objawów chorobowych. Inteligencja ogólna była zachowana na przeciętnym poziomie. Prowadzona przez kilka miesięcy suplementacja tiaminą oraz rehabilitacja poznawcza nie dały na tyle dobrych rezultatów, by chora mogła samodzielnie funkcjonować w życiu codziennym. Opisany przypadek potwierdza, że amnezja występująca w zespole Korsakowa jest nieodwracalna.