Różne oblicza choroby refluksowej przełyku wymuszają indywidualne podejście do pacjenta. Czym dysponujemy? - Lipiński, Michał (Lekarz POZ, 2020)
Indywidualizacja terapii jest często niezbędnym elementem leczenia choroby refluksowej przełyku (gastroesophageal reflux disease – GERD), która może przyjmować bardzo zróżnicowaną postać kliniczną. Pacjenci w zależności od zgłaszanych dolegliwości powinni być diagnozowani wybranymi metodami, czasami również endoskopowymi, aby zaproponowane w konkretnym przypadku leczenie było optymalne. W ciągu ostatnich trzech dekad terapia inhibitorami pompy protonowej była uznawana za podstawowy element leczenia GERD. Ostatnio w sposób znaczący wzrosła świadomość skutków ubocznych tej grupy leków. W artykule omówiono najnowsze doniesienia dotyczące optymalizacji i indywidualizacji strategii leczenia GERD.