Rzadki przypadek 15-letniej pacjentki z kariotypem 46,XY, pierwotnym brakiem miesiączki i prawidłowym rozwojem piersi - Morawiecka-Pietrzak, Małgorzata; Dąbrowska, Ewelina; Gliwińska, Aleksandra; Góra, Anna; Geisler, Gabriela; Gawlik, Aneta; Kudela, Grzegorz; Ziora, Katarzyna (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2021)
Zaburzenia różnicowania płci polegają na niezgodności płci genetycznej i gonadalnej z fenotypem zewnętrznych narządów płciowych. Zespół Swyera jest przykładem DSD z kariotypem 46,XY i żeńskim fenotypem. Rozpoznanie jest ustalane głównie w wieku nastoletnim w związku z diagnostyką pierwotnego braku miesiączki i opóźnionego pokwitania. Prawidłowy rozwój piersi występuje u tych pacjentek niezwykle rzadko. Piętnastoletnia dziewczyna została przyjęta w celu diagnostyki pierwotnego braku miesiączki. W badaniu fizykalnym rozwój piersi wg skali Tannera oceniono na M5. W badaniach hormonalnych stwierdzono cechy hipogonadyzmu hipergonadotropowego z małym stężeniem estradiolu. W badaniu ultrasonograficznym i rezonansu magnetycznego miednicy małej zobrazowano małą macicę, brak prawidłowych jajników. W podbrzuszu prawym widoczna była struktura niewiadomego pochodzenia. W badaniu cytogenetycznym stwierdzono kariotyp męski – 46,XY. Pacjentka została zakwalifikowana do zabiegu usunięcia gonad. W pooperacyjnym badaniu histopatologicznym stwierdzono gonadoblastoma. Prezentowany opis przypadku podkreśla konieczność wzięcia pod uwagę zespołu Swyera w diagnostyce pierwotnego braku miesiączki, nawet w przypadku obecności drugorzędowych cech płciowych. Należy pamiętać, że nowotwory germinalne mogą szybko rosnąć i dawać przerzuty. Opóźnienie właściwego rozpoznania może zwiększać ryzyko zezłośliwienia nowotworu i niekorzystnie wpłynąć na rokowanie.