Wpływ leków stosowanych w alergicznym nieżycie nosa na ośrodkowy układ nerwowy - Walkiewicz, Grzegorz; Jankowska, Milena; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Alergiczny nieżyt nosa (ANN) to powszechnie występujące schorzenie wywołane przez alergeny i nadmierną odpowiedź immunologiczną organizmu. Dotychczasowe terapie związane z ANN nie są wolne od efektów ubocznych, także tych dotyczących ośrodkowego układu nerwowego. Głównymi symptomami zauważanymi podczas leczenia nieżytu nosa to: senność, sedacja, wysuszenie błony śluzowej, zmiany nastroju czy zaburzenia koncentracji i koordynacji ruchowej. Niniejsza praca ma charakter przeglądowy, w której podsumowano aktualny stan wiedzy na temat wpływu obowiązującego leczenia ANN na hamowanie aktywności ośrodkowego układu nerwowego.