Procedury w pielęgniarstwie alergologicznym – system AOS (Ambulatoryjna Opieka Specjalistyczna) - Bodzak, Ewa; Krzych-Fałta, Edyta (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Procedury w pielęgniarstwie alergologicznym odgrywają krytyczną rolę w doskonaleniu praktycznych umiejętności pielęgniarki. Wykonywane czynności diagnostyczno-terapeutyczne w obszarze testów skórnych i immunoterapii swoistej stanowią nieodzowny element w pracy z pacjentami obciążonymi chorobami alergicznymi, które jak wynika ze statystyk, przyjmują charakter epidemii i stają się chorobą XXI wieku. Szczególną wartość niniejszego opracowania ma również opracowanie procedur, które powinne obowiązywać w dobie zagrożenia pandemicznego SARS-CoV- 2. Jest to pierwsze tego typu opracowanie, które krok po kroku precyzyjnie opisuje zasady najczęściej podejmowanych czynności przez pielęgniarki alergologiczne.