Szacowany współczynnik śmiertelności IFR był kilkanaście razy wyższy dla COVID-19 niż dla grypy, a współczynnik śmiertelności CFR kilkadziesiąt razy wyższy dla COVID-19 niż dla grypy w USA - Rieske, Piotr (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Toczy się spór o to, czy COVID-19 jest bardziej śmiertelny niż grypa. Śmiertelność choroby wcale nie musi być parametrem właściwie opisującym zagrożenie, lepiej może je przedstawiać umieralność. Ten parametr pojawia się, kiedy niewiele można zrobić, żeby zapobiec nowej pandemii, takiej jak COVID-19. Wyliczanie wskaźnika śmiertelności infekcji wirusem grypy, szczególnie IFR (infection fatality rate), jest trudne, jednak w tym opracowaniu podjęto taką próbę dla Stanów Zjednoczonych. Było to możliwe, ponieważ w tym kraju stosunkowo dobrze monitorowane są obie choroby. Według tych danych szacunkowo wyliczony IFR dla COVID-19 był ok. 15-krotnie wyższy niż dla grypy, natomiast CFR (case fatality rate) ok. 60-krotnie dla COVID-19 niż dla grypy.