Pojęcie „ciężkiego uszczerbku na zdrowiu” a obowiązek prawny zawiadomienia organów ścigania - Smędra, Anna; Kubiak, Rafał; Berent, Jarosław (Anestezjologia Intensywna Terapia, 2020)
Na lekarzach i innych pracownikach medycznych spoczywa obowiązek prawny wynikający z art. 240 § 1 Kodeksu karnego (k.k.), który nakazuje im zawiadomić organ powołany do ścigania przestępstw (tj. Policję lub prokuraturę) o dokonanym czynie zabronionym, jak również o jego karalnym przygotowywaniu lub usiłowaniu. Wykaz czynów podlegających takiej denuncjacji został podany enumeratywnie, ze wskazaniem numerów artykułów i paragrafów. Wyliczenie to zostało rozbudowane w wyniku nowelizacji k.k. dokonanej 13 lipca 2017 r. W jej wyniku do tego katalogu dodano art. 156 k.k., w którym spenalizowany jest ciężki uszczerbek na zdrowiu. Tym samym czyn ten został objęty prawnym obowiązkiem denuncjacji, który jest w takiej sytuacji ważniejszy niż tajemnica medyczna. Z uwagi na to, że dla lekarza klinicysty rozpoznanie, jakie obrażenia spełniają znamiona ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, może być trudne, autorzy niniejszej pracy szczegółowo omówili wszystkie jego postaci z podaniem konkretnych przykładów, biorąc pod uwagę, że niewykonanie tej powinności jest zagrożone karą pobawienia wolności do lat 3.