Choroba zwyrodnieniowa odcinka szyjnego kręgosłupa – patogeneza i objawy - Podlewski, Sebastian; Kłębczyk, Adam; Radek, Maciej (Medical Studies/Studia Medyczne, 2020)
Dyskopatia szyjna to przewlekły proces degeneracyjny zachodzący w obrębie krążka międzykręgowego, jak również w strukturze samego pierścienia włóknistego. Wskutek wielu złożonych procesów rozpadu proteoglikanów oraz struktury kolagenu dochodzi do procesu dehydratacji jądra miażdżystego oraz większej podatności na procesy uszkadzające. Rozciąganie pierścienia włóknistego powoduje jego przedarcie i pojawienie się przepukliny jądra miażdżystego. Zmiany te prowadzą do narastania procesów degeneracyjnych w anatomicznych strukturach sąsiednich, takich jak więzadło żółte czy stawy międzykręgowe. Rozwój choroby zwyrodnieniowej jest powolny, jednak niektóre czynniki mogą znacznie przyspieszyć rozwój schorzenia. Leczenie powinno uwzględniać mechanizm powstawania zwyrodnień oraz biomechanikę odcinka szyjnego kręgosłupa.