Covidowy całun - Heitzman, Janusz; Remberk, Barbara; Mitkowski, Przemysław; Opolski, Grzegorz; Jassem, Jacek; Kusza, Krzysztof; Majdan, Maria; Słowik, Agnieszka; Czupryniak, Leszek; Śliwiński, Paweł (Menedżer Zdrowia, 2020)
Wszystko wskazuje na to, że ofiar walki z koronawirusem będzie znacznie więcej niż samego wirusa. Potwierdzają to specjaliści, których „Menedżer Zdrowia” pyta, jakie straty w dobie pandemii ponoszą ich dziedziny – prezentujemy opisy tego, co dzieje się w psychiatrii, kardiologii, onkologii, anestezjologii, reumatologii, neurologii, diabetologii i pulmonologii. Obraz przedstawiany przez ekspertów jest fatalny. Wprost przyznają, że system jest zbyt skoncentrowany na koronawirusie, a pacjenci niecovidowi są zagubieni, przerażeni, unikają kontaktu z ochroną zdrowia i w efekcie za późno zgłaszają się po pomoc. Co gorsza, specjaliści zapowiadają kolejną falę, być może groźniejszą niż wirus SARS-CoV-2 – związaną z chorobami, których leczenie zostało odroczone. Mówią też o przerwanych projektach, które mogły pomóc potrzebującym Polakom. Całą tę sytuację onkolog prof. Cezary Szczylik określił jako covidowy całun, który unieruchomił inne, niezakaźne dziedziny medycyny.