Zbyt procovidowa ochrona zdrowiaRozmowa z Bolesławem Samolińskim - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2020)
– Zwiększenia liczby zgonów nie można uzasadnić jedynie koronawirusem, przyczyna jest inna. Ochrona zdrowia stała się za bardzo procovidowa, a za mało propacjencka, biorąc pod uwagę inne schorzenia. Nie jest tak, że Polacy przestali chorować na nadciśnienie i na zawały mięśnia sercowego – mówi prof. Bolesław Samoliński, kierownik Katedry Zdrowia Publicznego i Środowiskowego WUM i przewodniczący zespołu ekspertów Continue Curatio.