Biopsja igłowa płuca przez ścianę klatki piersiowej w diagnostyce zmian nowotworowych położonych obwodowo - Świerkocki, Krzysztof; Nowicka, Małgorzata; Cofta, Szczepan; Piorunek, Tomasz; Młynarczyk, Witold (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Biopsja płuca przez ścianę klatki piersiowej stanowi jedną z metod inwazyjnych, stosowanych w diagnostyce zmian nowotworowych położonych obwodowo. Zastosowanie igły tnącej umożliwia uzyskiwanie stosunkowo dużych wycinków poddawanych ocenie histopatologicznej. W niektórych przypadkach może to mieć znaczenie w diagnostyce różnicowej zmian o etiologii nienowotworowej w układzie oddechowym, gdzie do postawienia rozpoznania niezbędna jest ocena materiału tkankowego (sarkoidoza i inne). Choroby te mogą w swoim przebiegu budzić podejrzenie zmian nowotworowych. Badania przeprowadzano w Klinice Ftyzjopneumonologii w Poznaniu od kwietnia 2000 r. do września 2001 r. u 20 chorych (15 mężczyzn i 5 kobiet) w wieku 36-82 lat. Zabiegi wykonywane były pod kontrolą rentgenoskopii, przy użyciu igły tnącej. Materiał tkankowy poddano ocenie histopatologicznej. Potwierdzono występowanie raka płuca u 14 chorych (70 proc.). Rozpoznano po jednym przypadku twardziny układowej, szpiczaka mnogiego i ropnia płuca (łącznie 15 proc.). Nie uzyskano potwierdzenia histologicznego procesu chorobowego u 3 pacjentów poddanych biopsji (15 proc.). W 4 przypadkach wystąpiła odma opłucnowa bez potrzeby drenażu.