MEDYCYNA MANUALNA W LECZENIU NIESPECYFICZNEGO BÓLU DOLNEGO ODCINKA KRĘGOSŁUPA - KWIATKOWSKI, Maciej; ROMANOWSKI, Mateusz Wojciech (Physiotherapy Review, 2020)
Przyczyny dolegliwości bólu pleców dzielimy na specyficzne i niespecyficzne. Zdecydowana większość przypadków dotyczy niespecyficznego bólu dolnego odcinka kręgosłupa (nsBDOK). Do potencjalnych przyczyn nsBDOK zaliczyć należy: dysfunkcję w obrębie stawów międzykręgowych, stawów krzyżowobiodrowych, zespoły mięśniowo-powięziowe, zespół mięśnia lędźwiowego i mięśnia gruszkowatego oraz ogólna niewydolność mięśni stabilizujących tułów. Istotnym elementem wpływającym na odczucie bólu w nsBDOK są czynniki psychologiczne takie jak np. stres. Medycyna osteopatyczna zakłada, że osteopatyczne leczenie manualne jest w stanie wspomóc zdolność organizmu do samoleczenia. Ze względu na specyfikę pracy osteopaty, wynikającą z samej filozofii osteopatii, na chwilę obecną nie jest możliwe stworzenie schematów postępowania w przypadku dolegliwości bólowych dolnego odcinka kręgosłupa. W literaturze odnajdujemy prace, które potwierdzają skuteczność medycyny osteopatycznej w tej grupie chorych.