Proces autodestrukcji komórek β trzustki oraz niezwykle skomplikowana i wciąż nieznana etiopatogeneza cukrzycy typu 1 - Chwalba, Artur; Pilśniak, Aleksandra; Otto-Buczkowska, Ewa (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2021)
Etiopatogeneza cukrzycy typu 1 opiera się na apoptozie, która prowadzi do śmierci komórek b trzustki. Czynniki uruchamiające procesy apoptozy są bardzo zróżnicowane i do tej pory nie zostały w pełni wyjaśnione. Główną rolę przypisuje się czynnikom genetycznym oraz środowiskowym. Badania genetyczne wykazały, że dziedziczna skłonność do cukrzycy typu 1 jest poligenowa. Czynniki środowiskowe modyfikują odpowiedź na własne antygeny, ale prawdopodobnie nie są konieczne do rozpoczęcia procesu autoagresji. Efekt niszczenia komórek b potwierdza pojawienie się autoprzeciwciał we krwi. W pracy przedstawiono przegląd dostępnej literatury dotyczącej autodestrukcji komórek b trzustki. Celem pracy było zwrócenie uwagi na niezwykle skomplikowaną i nadal niepoznaną etiopatogenezę cukrzycy typu 1 poprzez przegląd aktualnej literatury związanej z tym tematem. Bardzo ważne jest zdobycie wiedzy niezbędnej do opracowania i wdrożenia leczenia przyczynowego cukrzycy. Obecnie, niestety, nie ma bezpiecznych, innowacyjnych metod terapii w zakresie profilaktyki cukrzycy. Zatem intensywne badania nad etiopatogenezą cukrzycy typu 1 są niezwykle ważną dziedziną badań medycznych.