Atopowe zapalenie skóry – wpływ stylu życia na przebieg choroby - Rzadkowolska, Katarzyna; Żebrowska, Agnieszka (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2020)
Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła, nawrotowa choroba skóry. Istotny jest fakt, iż choroby alergiczne rozwijają się u osób z predyspozycją genetyczną. Celem artykułu było przedstawienie podstawowej wiedzy o tej chorobie, czynnikach zaostrzających jej przebieg oraz możliwości identyfikacji i eliminacji czynników sprawczych, gdyż skuteczne leczenie tego przewlekłego schorzenia jest zależne od zrozumienia istoty choroby. Uważa się, że wzrost zachorowalności na alergie wynika z tzw. „zachodniego stylu życia”. Zwraca się uwagę na czynniki psychosomatyczne, które mogą nasilać objawy chorobowe. Duże znaczenie w powstawaniu atopowego zapalenia skóry, ale również w prowokowaniu zaostrzeń objawów, przypisuje się czynnikom środowiskowym, do których zalicza się warunki klimatyczne, które bezpośrednio wpływają na barierę skórno-naskórkową poprzez temperaturę, stopień wilgotności powietrza czy nasłonecznienie. Rolę przypisuje się również zanieczyszczeniu środowiska. Warunki klimatyczne mają wpływ na rozwój potencjalnych alergenów. W literaturze istnieją również doniesienia o współwystępowaniu glutenozależnej enteropatii u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry. Istnieją przesłanki do wprowadzenia diety antyhistaminowej, gdyż histamina ma znaczenie w patomechanizmie świądu. Wnikliwa ocena dzieci chorych na AZS może być pomocną bronią w walce z chorobą. Odpowiednia dieta 3 osób dotkniętych AZS może być więc ważnym elementem terapii leczniczej