Obowiązkowe i zalecane szczepienia dzieci – Program Szczepień Ochronnych na 2021 r. - Talarek, Ewa (Lekarz POZ, 2020)
Szczepienia ochronne są realizowane zgodnie z Programem Szczepień Ochronnych (PSO) ogłaszanym corocznie w postaci komunikatu Głównego Inspektora Sanitarnego w Dzienniku Ustaw Ministra Zdrowia i obowiązującym w kolejnym roku kalendarzowym. W artykule omówiono szczepienia obowiązkowe oraz zalecane u dzieci z uwzględnieniem zmian w stosunku do PSO na 2020 r. Najistotniejszą z nich jest wprowadzenie obowiązkowego szczepienia przeciw rotawirusom u dzieci urodzonych po 31 grudnia 2020 r. W informacjach uzupełniających uwzględniono także zasady organizacji i realizacji szczepień w czasie pandemii COVID-19.