Rola agomelatyny i escitalopramu w leczeniu depresji - Kolasa, Grzegorz; Rybakowski, Filip (Lekarz POZ, 2021)
Depresja jest chorobą, która dotyka coraz większą część społeczeństwa. Według raportów Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization – WHO) cierpi na nią ok. 350 mln ludzi na całym świecie. Jest uznawana za drugą przyczynę niepełnosprawności, zwiększa ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób somatycznych oraz zachowań o charakterze suicydalnym. Wczesne diagnozowanie i skuteczne leczenie depresji jest kwestią kluczową. Obecnie zarejestrowanych jest wiele leków przeciwdepresyjnych o różnych mechanizmach działania. W artykule omówiono rolę agomelatyny i escitalopramu w leczeniu depresji. Escitalopram jest lekiem z grupy selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny o dobrze udokumentowanej skuteczności i tolerancji, porównywalnej z innymi lekami przeciwdepresyjnymi. Agomelatyna to lek o nietypowym mechanizmie działania, z którego wprowadzeniem wiązano duże nadzieje. W dostępnych metaanalizach można znaleźć wnioski, że agomelatyna jest skuteczniejsza w leczeniu depresji nie tylko od placebo, lecz także od innych leków przeciwdepresyjnych. Faktem jest, że zagadnienia dotyczące klinicznej skuteczności i bezpieczeństwa stosowania agomelatyny wymagają dalszych badań.