Immunoterapia – przyczyny nieoptymalnej skuteczności w alergiach wziewnych - Nittner-Marszalska, Marita (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Immunoterapia alergenowa (allergen immunotherapy – AIT) powoduje u większości pacjentów z IgE-zależnymi alergiami wziewnymi złagodzenie objawów, a po zakończeniu leczenia także długotrwałą ich remisję, co umożliwia zmniejszenie intensywności farmakoterapii i poprawia jakość życia. Pomimo potwierdzonej badaniami wysokiej skuteczności immunoterapii część pacjentów nie reaguje na ten typ leczenia (non-responders) albo jego efekty nie spełniają pokładanych w nim oczekiwań (poor responders). Jakie są przyczyny braku lub nieoptymalnych efektów leczenia? Czy pomocne są w tym procesie biomarkery? Jak wyróżnić pacjentów nierokujących poprawy po zastosowaniu AIT? W artykule przedstawiono przyczyny niepowodzenia AIT: nieprawidłową diagnozę wynikającą z niecharakterystycznych objawów obu chorób i podobieństwa różnych ich endotypów, wybór nieistotnego klinicznie alergenu, brak uczulenia na alergeny główne i nieprawidłową technikę AIT. Omówiono wpływ heterogenności uczuleń oraz uczuleń na molekuły o istotnej roli klinicznej, takie jak Der p 23, na efekty AIT.