Anafilaksje po szczepionce Comirnaty© i promowanie epidemii alergii nie sprzyjają Narodowemu Programowi Szczepień – rekomendacje ekspertów ds. szczepień, ministra i konsultanta krajowego ds. alergologii nie przystają do rzeczywistości - Kurek, Michał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
W czasie badań szczepionek Pfizer-BioNTech i Moderna nie stwierdzono przypadków anafilaksji. W grudniu zeszłego roku rozpoczęto szczepienia w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. W Wielkiej Brytanii odnotowano dwa epizody po podaniu szczepionki firmy Pfizer. Dotyczyły kobiet z rozpoznaną wcześniej alergią na pokarmy i leki. Co najmniej kilka kolejnych zarejestrowano w Stanach Zjednoczonych. Zaczęto spekulować, że prewalencja anafilaksji wywoływanej przez szczepionkę firmy Pfizer może być 10-krotnie wyższa niż w przypadku innych znanych szczepionek. Anafilaksje zbiegające się w czasie z podawaniem szczepionki mRNA Moderna wydają się rzadsze. Agencja MHRA wykluczyła podawanie szczepionki Pfizer osobom z wywiadem wskazującym na anafilaksje wywołane przez pokarmy, leki lub inne szczepionki. Agencja CDC wykluczyła osoby z wywiadem wskazującym na przebytą ciężką reakcję niepożądaną, również natychmiastową alergiczną, na jeden ze składników szczepionki, w tym glikol polietylenowy (PEG). Uważamy, że te środki ostrożności są zbyt ogólnikowe, a zalecenia zbyt rygorystyczne. Powinny być zaadaptowane do potrzeb nadzoru poszczepiennego w globalnej, narodowej i indywidualnej perspektywie. Właściwymi punktami odniesienia są: terminologia alergologiczna dla użytku globalnego oraz definicje i zasady postępowania dotyczące niepożądanych reakcji na leki. W Polsce szczepienia rozpoczęto pod koniec grudnia zeszłego roku. Rekomendacje ekspertów ds. szczepień pojawiły się 26 grudnia. Okazały się kompilacją rekomendacji MHRA i CDC. Rekomendacje konsultanta krajowego ds. alergologii ukazały się 28 grudnia. Zalecenie wykluczenia osób z opisanym wyżej wywiadem zastąpiono sugestią zachowania szczególnej ostrożności w przypadku każdej przebytej anafilaksji. Alergolog ma wykrywać uczulenia na wszystkie składniki szczepionki Comirnaty©. W Polsce nie są one udostępniane dla potrzeb takiej diagnostyki. Zunifikowana terminologia alergologiczna i opisująca niepożądane reakcje na leki nie jest powszechnie respektowana przez akademików i alergologów. Realna prewalencja znaczącego klinicznie zjawiska indywidualnej nadwrażliwości zarówno alergicznej, jak i niealergicznej jest nieznana lub opacznie intepretowana. To zaburza logiczne rozumowanie lekarzy i wywołuje niepokój pacjentów.