Stałem się twarzą pandemiiRozmowa z Jarosławem Pinkasem - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2021)
– Stałem się twarzą pandemii, a przecież nie ja przyniosłem tego wirusa. Robiłem wszystko, co było możliwe, a byłem postponowany przez tzw. denialistów odrzucających dorobek naukowy medycyny i frustratów produkujących dziesiątki litrów żółci – mówi prof. Jarosław Pinkas, były główny inspektor sanitarny.