Nowa sieć czy nowa jakość? - Jędrzejczak, Mariusz (Menedżer Zdrowia, 2021)
Swój pomysł na kolejną reformę systemu – jeszcze jako prezes Narodowego Funduszu Zdrowia – przed epidemią wprawdzie, wyrażał Adam Niedzielski. To głos w dyskusji, którego nie sposób pominąć, tym bardziej że jest powtarzany przez niego także obecnie, w roli ministra zdrowia i pandemicznej rzeczywistości – między innymi podczas konferencji „XIV Hospital & Healthcare Management”, która odbyła się w październiku 2020 r. Wtedy powiedział, że „w 2021 r. czeka nas redefinicja sieci szpitali – chcemy postawić na jakość, jakość nie tylko rozumianą w kategoriach klinicznych, ale także poprawy zarządzania i obsługi pacjentów–klientów, którzy powinni być odpowiednio zaopiekowani i leczeni”. Jaka powinna być to zmiana i co powinno w sieci się poprawić? Odpowiada dr Mariusz Jędrzejczak, były dyrektor Szpitala Wojewódzkiego w Zgierzu.