Włoski sposób na dostęp do drogich terapii o najwyższej innowacyjności - Koton-Czarnecka, Marta (Menedżer Zdrowia, 2021)
Zapewnienie dostępu do kosztownych, innowacyjnych terapii jest wyzwaniem również dla państw o wysokim PKB. Dotyczy to szczególnie chorób rzadkich, takich jak rdzeniowy zanik mięśni (spinal muscular atrophy – SMA). Jak z tym problemem radzą sobie Włosi? Wyjaśnia prof. Claudio Jommi, dyrektor Studiów Zarządzania Międzynarodowymi Systemami Ochrony Zdrowia i Farmakoekonomiki na Uniwersytecie Handlowym im. L. Bocconiego.