MikroRNA jako biomarkery w zaburzeniach związanych z używaniem alkoholu: od diagnostyki do terapii. Przegląd literatury - Mach, Anna; Gromadzka, Grażyna (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2020)
Celem pracy jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy dotyczącego mikroRNA w zaburzeniach związanych z używaniem alkoholu (AUD). Nacisk położono na oszacowanie możliwości wykorzystania cząsteczek mikroRNA jako biomarkerów o znaczeniu diagnostycznym, prognostycznym, predykcyjnym, a także jako potencjalnych celów terapeutycznych w zaburzeniach związanych z alkoholem. W tym celu przeszukano medyczne bazy danych PubMed, Science Direct oraz Wiley Online Library z użyciem następujących słów kluczowych: „ncRNA”, „microRNA”, „circulating microRNA”, „miRNA”, „alcohol use disorder”, „alcohol addiction”, „alcohol abuse”, „alcoholism”, „biomarker” oraz ich kombinacji. Wyodrębniono badania doświadczalne, kliniczne i prace poglądowe, których wyniki były publikowane w latach 1993, 1999 oraz 2003–2020. MikroRNA są małymi, niekodującymi oligonukleotydami, które regulują ekspresję wielu genów odgrywających istotną rolę w zaburzeniach związanych z używaniem alkoholu. Z analizy literatury naukowej wynika, że krążące mikroRNA mogą pełnić funkcję biomarkerów molekularnych użytecznych w praktyce diagnostyczno-klinicznej. Prowadzone są intensywne badania w celu określenia konkretnych profili ekspresji mikroRNA skorelowanych z fenotypem, przebiegiem klinicznym, stopniem uszkodzenia narządów czy zaawansowania choroby. Ponadto mikroRNA stanowią także nowy, obiecujący cel rozwoju spersonalizowanych strategii terapeutycznych.