Wpływ pandemii COVID-19 na używanie i uzależnienie od substancji psychoaktywnych: nowe zagrożenia i wyzwania - Dehanov, Sara; Ferreira, Tiago; Fraga, Manuela (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2020)
Pandemia COVID-19 jest czynnikiem stresogennym – powoduje nasilenie chorób psychicznych i zaburzeń związanych z używaniem substancji psychoaktywnych w populacji. Wzrost konsumpcji legalnych substancji psychoaktywnych, takich jak alkohol, pociągnął za sobą – co udowodniono – zmianę zarówno wzorów używania narkotyków, jak i wyboru ich rodzaju. Wiadomo, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem substancji psychoaktywnych są pod wieloma względami grupą szczególnie zagrożoną. Pandemia COVID-19, ze zwiększonym ryzykiem zarażenia się i ciężkiego przebiegu choroby w tej grupie, może jeszcze to zagrożenie potęgować. Ważne jest zatem, by służba zdrowia, biorąc pod uwagę tę sytuację, dostosowała się do nowych zagrożeń i wyzwań.