Powikłania skórne stomii jelitowej - Gaćkowska, Katarzyna; Paluszkiewicz, Piotr (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2021)
Stomie jelitowe wykonuje się najczęściej podczas operacji w leczeniu raka jelita grubego. Prawidłowa technika operacyjna oraz umiejscowienie przetoki we właściwej lokalizacji anatomicznej zwiększają prawdopodobieństwo poprawy jakości życia. Problemem jednak jest pojawienie się okołostomijnych powikłań skórnych. Wyróżnia się komplikacje wywołane przyczynami mechanicznymi, chemicznymi, alergicznymi, zakaźnymi i genetycznymi. Dolegliwości skórne w obrębie przetoki jelitowej determinują konieczność niezwłocznego rozpoznania i wdrożenia odpowiedniego schematu leczenia choroby podstawowej. Szczególnie ważne są właściwy i niestandardowy dobór sprzętu stomijnego oraz kontrolowana pielęgnacja i samoobsługa stomii. W artykule przedstawiono w sposób kompleksowy obserwowane schorzenia i zmiany skórne wokół stomii jelitowej. Na podstawie przeglądu aktualnej literatury zaprezentowano klasyfikację przypadków klinicznych oraz leczenie, pielęgnację i profilaktykę.