Inhibitory konwertazy a sartany w terapii schorzeń układu sercowo-naczyniowego - Okopień, Bogusław (Lekarz POZ, 2021)
Układ renina–angiotensyna (RAS) odgrywa istotną rolę w patogenezie wielu chorób układu sercowo-naczyniowego. Obecnie do najczęściej stosowanych grup leków blokujących RAS należą inhibitory konwertazy (ACEi) i antagoniści receptora dla angiotensyny II (ARB). Leki te wpływają na ten sam szlak, ale nie mają identycznego mechanizmu działania. Wybór określonego preparatu może być uzależniony od kontekstu klinicznego. W niniejszym artykule przedstawiono przyczyny zróżnicowanych efektów terapeutycznych oraz opisano potencjalne konsekwencje tych różnic. Następnie zaprezentowano wyniki wieloośrodkowych badań klinicznych i zalecenia terapeutyczne czołowych międzynarodowych towarzystw naukowych w zakresie leczenia nadciśnienia tętniczego, przewlekłej niewydolności serca, choroby niedokrwiennej serca i cukrzycy typu 2. W ostatniej części podsumowano stanowiska gremiów naukowych na temat gwałtownych zmian terapii chorób sercowo-naczyniowych w dobie pandemii COVID-19.