Miejsce nebiwololu w leczeniu przewlekłych zespołów wieńcowych – β-adrenolityk o unikatowych właściwościach - Krzowski, Bartosz; Grabowski, Marcin (Lekarz POZ, 2021)
Istnieje wiele metod leczenia przewlekłych zespołów wieńcowych, od modyfikacji stylu życia przez farmakoterapię aż po leczenie zabiegowe. Dostosowanie odpowiednich leków do konkretnego pacjenta może stanowić wyzwanie, głównie za sprawą ilości dostępnych na rynku molekuł. Jedną z głównych grup leków stosowanych na co dzień przez lekarzy chorób wewnętrznych i kardiologów są β-adrenolityki, które mają udowodnioną skuteczność w wielu badaniach klinicznych. Wykazano ich wpływ na poprawę rokowania i jakości życia. Nebiwolol jest wyróżniającym się przedstawicielem tej grupy leków. Jego wysoce selektywny względem receptorów β oraz plejotropowy efekt działania był przedmiotem wielu opracowań. W artykule zebrano najważniejsze doniesienia dotyczące zastosowania nebiwololu u pacjentów z przewlekłymi zespołami wieńcowymi.