Ocena kontroli astmy w praktyce lekarza POZ – dlaczego należy monitorować zużycie SABA? - Gawlik, Radosław; Bochenek, Grażyna; Dąbrowski, Andrzej; Barg, Wojciech; Brożek, Grzegorz; Dąbrowiecki, Piotr; Dobek, Rafał; Leszek Kowalski, Marek; Kucharczyk, Aleksandra; Kupczyk, Maciej; Kupryś-Lipińska, Izabela; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2021)
Astma oskrzelowa jest jedną z najczęstszych chorób przewlekłych układu oddechowego. Charakteryzuje się zmiennym przebiegiem, z okresami zaostrzeń i remisji. Dla osiągnięcia krótko- i długoterminowych celów leczenia astmy (uzyskanie i utrzymanie kontroli choroby oraz zapobieganie zaostrzeniom i odległym konsekwencjom) ważna jest ocena stanu pacjenta podczas każdej wizyty. Bieżąca ocena kontroli astmy ma kluczowe znaczenie, ponieważ determinuje dalsze decyzje dotyczące leczenia. Brak kontroli objawów jest uciążliwy dla pacjentów i stanowi czynnik ryzyka zaostrzeń astmy. W artykule omówiono zalecenia zawarte w raporcie Global Initiative for Asthma (GINA) dotyczące oceny kontroli astmy i zestawiono je z wynikami najnowszego badania w ramach Projektu Astma Zero poświęconego rzeczywistej ocenie kontroli astmy w Polsce.