Zakażenie dróg moczowych u kobiet - Czajkowski, Krzysztof; Broś-Konopielko, Magdalena; Teliga-Czajkowska, Justyna (Lekarz POZ, 2021)
Zakażenie układu moczowego (ZUM) jest jedną z najczęstszych infekcji u kobiet. Nierzadko towarzyszy zakażeniom pochwy i najczęściej jest wywoływane przez patogeny pochodzące z przewodu pokarmowego. Omówiono występowanie ZUM w specyficznych grupach pacjentek, m.in. po menopauzie, ciężarnych, z cukrzycą, padaczką, w okresie okołooperacyjnym. Przytoczono aktualne rekomendacje dotyczące leczenia oraz profilaktyki zakażeń układu moczowego zarówno pierwotnych, jak i nawrotowych. Leczenie antybiotykami powinno być prowadzone przez możliwie najkrótszy okres, a dawkowanie i czas trwania terapii zależą od rodzaju zakażenia. Bakteriuria bezobjawowa nie zawsze wymaga stosowania antybiotyków, a ich nadużywanie może prowadzić do oporności szczepów bakteryjnych. Podkreślono szczególną rolę w nawracających zakażeniach profilaktyki nieantybiotykowej – środkami immunomodulującymi (OM-89) oraz poprzez modyfikację zachowań zdrowotnych.