Zapalenia płuc u osób dorosłych w Polsce – pneumokokowe zapalenia płuc i ich profilaktyka - Jaśkowiak, Katarzyna; Dudzisz, Aleksandra; Golicki, Dominik (Lekarz POZ, 2021)
Pomimo ciągłego postępu w diagnostyce i leczeniu pozaszpitalne zapalenia płuc u dorosłych są obciążeniem zarówno dla pacjentów, jak i systemu opieki zdrowotnej. Dominującym patogenem powodującym pozaszpitalne zapalenia płuc są pneumokoki (Streptococcus pneumoniae). W artykule omówiono dane dotyczące częstości występowania zapaleń płuc o etiologii pneumokokowej, czynniki zwiększające ryzyko zakażenia pneumokokami oraz konsekwencje zdrowotne i systemowe wystąpienia pneumokokowego zapalenia płuc u osób dorosłych. Przedstawiono aktualne krajowe dane epidemiologiczne dotyczące inwazyjnych zakażeń pneumokokowych oraz zapadalności na zapalenie płuc leczone w warunkach szpitalnych. Scharakteryzowano dostępne szczepionki przeciw pneumokokom dopuszczone do stosowania u osób dorosłych. Omówiono aktualne zalecenia profilaktyki zakażeń pneumokokowych oraz bieżącą realizację szczepień dorosłych w Europie i Polsce.