Centralizacja czy racjonalizacja - Skóbel, Bernadeta (Menedżer Zdrowia, 2021)
Odświeżanie map potrzeb zdrowotnych oraz wprowadzenie krajowych i wojewódzkich planów transformacji – to dwie główne zmiany, jakie przewiduje rządowy projekt nowelizacji ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, o którym w kwietniu debatowano w Sejmie. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to odgrzewany kotlet, analiza przepisów wskazuje jednak na konkretny kierunek zmian w organizacji systemu ochrony zdrowia