Resort wypunktowany - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2021)
– Celem reformy szpitalnictwa nie jest wcale centralizacja. Stanowi ona, niezależnie od jej wariantów i nazewnictwa, jedynie etap przejściowy, który prowadzi do ukrytej jeszcze prywatyzacji – mówi prof. Irena Lipowicz, kierownik Katedry Prawa Administracyjnego i Samorządu Terytorialnego Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie i rzecznik praw obywatelskich w latach 2010–2015, w rozmowie z „Menedżerem Zdrowia”.