Czas oceny - Wiśniewski, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2021)
Debatę w ochronie zdrowia zdominował – poza centralizacją szpitali – planowany wzrost nakładów publicznych na ten cel. Miał to być jeden z ważniejszych elementów Polskiego Nowego Ładu zapowiadanego przez środowisko premiera oraz jasny dowód, że po latach zdrowie znalazło się w centrum zainteresowania polityków. Warto jednak spojrzeć na to również z innej strony. Jesteśmy w połowie drogi od wejścia w życie ustawy o 6 proc. PKB do osiągnięcia docelowego poziomu nakładów na zdrowie. Co tak naprawdę uzyskaliśmy dzięki tej regulacji? Czy sytuacja pacjentów się poprawiła, a problemy systemu zostały rozwiązane?