Sztuczna inteligencja w medycynie - Wróblewski, Mirosław (Menedżer Zdrowia, 2021)
W 2016 r. świat obiegła wiadomość, że w USA udało się w ciągu kilku godzin zdiagnozować u pacjentki jedną z postaci białaczki i zastosować na tej podstawie skuteczną terapię, mimo że wcześniej przez kilkanaście lat nie potrafiono ustalić rozpoznania, co uniemożliwiało efektywne leczenie. Tymczasem odpowiednio skonfigurowany algorytm Watson, korzystając z ogromnej bazy danych 20 mln innych pacjentów, zaledwie w 10 minut umiał odnaleźć prawidłowości w jej danych medycznych, co zapewne uratowało jej życie. Opisany przykład pokazuje, że już dzisiaj sztuczna inteligencja, oparta na ogromnych zdolnościach przeliczeniowych oraz ogromnych bazach danych (big data), rewolucjonizuje diagnostykę obrazową oraz inne obszary analityki medycznej. Sztuczna inteligencja pozwala na rozwój telemedycyny oraz medycyny spersonalizowanej, w której precyzyjnie postawiona diagnoza i monitorowanie stanu zdrowia umożliwia prawdziwe zindywidualizowanie leczenia oraz natychmiastowe wychwytywanie odstępstw od normy