Terapia CAR-T w onkologii i w innych dziedzinach medycyny - Kierasińska, Amelia; Ciunowicz, Damian; Węgierska, Marta; Stoczyńska-Fidelus, Ewelina; Rieske, Piotr (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Ostatnio dokonuje się przełom w immunoterapiach. Rozwój produktów leczniczych terapii zaawansowanej (advanced therapy medicinal product – ATMP) jest tego dobitnym przykładem. Terapia CAR-T (chimeric antigen receptors T cell therapy) jest efektem współpracy biotechnologów, onkologów i immunologów. W artykule poruszono problematykę związaną z rozwojem technologii CAR-T. Omówiono podstawy projektowania CAR-T i mechanizm działania tej terapii. Przedstawiono generalne zasady tworzenia kolejnych generacji CAR-T. Wskazano sukcesy terapii opartej na CAR-T, związane głównie z leczeniem pacjentów z białaczkami i chłoniakami. Opisano główne cele molekularne CAR-T, takie jak CD19 czy CD22. Jednocześnie zwrócono uwagę na dotychczasowe ograniczenia dotyczące terapii pacjentów z guzami litymi. Opisano przykładowy cel dla terapii guzów litych, za jaki uznaje się zmutowany receptor dla naskórkowego czynnika wzrostu EGFRvIII. Wskazano jednak, na jakie trudności natrafia terapia przeciwko komórkom EGFRvIII-pozytywnym. Przedstawiono również rosnące znaczenie PSMA i GD2 jako celów dla CAR-T. Opisano nowe trendy w obrębie tej technologii, takie jak CAR-M. Scharakteryzowano potencjalne zastosowane CAR-T w chorobach nienowotworowych, w tym alergiach lub chorobach zakaźnych z włączeniem COVID-19.