Zastosowanie techniki FISH do ustalenia pochodzenia chromosomów markerowych występujących w komórkach linii wyprowadzonych z nowotworów krtani - Szyfter, Krzysztof; Jarmuż, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Cytogenetyka nowotworów w pierwszej kolejności ma za zadanie identyfikację aberracji chromosomowych typowych dla danej choroby lub jej etapu. Drugim etapem badań jest określenie przydatności aplikacyjnej ustaleń cytogenetycznych. W kolejnym etapie badań własnych nad cytogenetyką płaskonabłonkowych nowotworów krtani z wykorzystaniem linii komórkowych podjęto próbę ustalenia struktury chromosomów uprzednio opisywanych jako chromosomy markerowe, a więc o nieustalonym pochodzeniu. Posługiwano się techniką fluorescencyjnej hybrydyzacji in situ (fluorescent in situ hybridization – FISH) z wykorzystaniem molekularnych sond „malujących”. Pochodzenie pięciu chromosomów markerowych zinterpretowano w następujący sposób: jeden chromosom okazał się izochromosomem, złożonym z krótkich ramion chromosomu 5 [i(5p)]; trzy dalsze były wynikiem translokacji niezrównoważonych pomiędzy chromosomami 2 i 17[der(2)t(2,17)], chromosomami 12 i 21[der(12)t (12,21,?)], chromosomami 5 i 11 z dodatkową duplikacją fragmentu długiego ramienia chromosomu 11 [der(11)t(5,11)(q14,q24)dup(11) (q23q24)]. Piąty zidentyfikowany chromosom markerowy był wynikiem rzadkiej w nowotworach translokacji zrównoważonej [t(13,15) (p21q12)]. Uzyskane ustalenia cytogenetyczne w większości przypadków, zwłaszcza wobec izochromosomu i(5p), mają analogie w wynikach innych zespołów. Wszystkie rearanżacje dowodzą niestabilności materiału genetycznego w raku krtani, zwłaszcza regionu centromerowego.