Zastosowanie premedykacji anestezjologicznej w medycynie paliatywnej - Prusator-Żędzian, Paulina; Jasiewicz, Marta; Kościuczuk, Urszula; Kosel, Juliusz; Jasiewicz, Przemyslaw; Niedźwiecka, Karolina; Kondracka, Julia; Jakubów, Piotr (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2021)
W pracy przedstawiono możliwości premedykacji do zabiegów i procedur w medycynie paliatywnej. Autorzy przeanalizowali, czy zaleca się premedykację u pacjentów leczonych paliatywnie z powodu choroby nowotworowej oraz jakie leki wykorzystywane są współcześnie do premedykacji. Dokonano systematycznego przeglądu piśmiennictwa opublikowanego do 2021 r. dostępnego w bazach danych literatury polsko- i anglojęzycznej, w tym PubMed, Medline, Cochrane. Wybrano słowa kluczowe: premedykacja, zabiegi w medycynie paliatywnej, profilaktyka okołooperacyjna, standardy okołooperacyjne. Wyłoniono 116 prac. W badaniach przeglądowych dotyczących zaleceń premedykacji w medycynie paliatywnej nie znaleziono wytycznych. Wyodrębniono pięć grup leków powszechnie stosowanych w premedykacji. Są to leki przeciwlękowe, zmniejszające odczucie bólu, leki stosowane w celu profilaktyki zaburzeń czynnościowych ze strony przewodu pokarmowego, stabilizujące układ krążenia oraz przeciwbakteryjne. Premedykacja pacjentów do krótkich zabiegów planowych w trybie jednego dnia nie jest powszechnie stosowana i zalecana. U pacjentów, u których wykonywane są zabiegi operacyjne wymagające pobytu w szpitalu stosuje się leki z różnych grup terapeutycznych. W większości analizowanych prac zalecanymi lekami są benzodiazepiny, w tym midazolam, oraz gabapentynoidy i leki przeciwbólowe. Rezygnacja z premedykacji przed bolesnymi procedurami oraz zabiegami operacyjnymi w grupie pacjentów leczonych paliatywnie nie jest zalecana. Korzyści z zastosowania premedykacji w postaci działania anksjolitycznego i analgetycznego przewyższają potencjalne działania uboczne.