E-skierowania w opiece paliatywnej i hospicyjnej - Kochan, Krystyna; Grądalski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2021)
Zgodnie z art. 59aa Ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 15 kwietnia 2019 r. w sprawie skierowań wystawianych w postaci elektronicznej w Systemie Informacji Medycznej (SIM) od początku 2021 r. e-skierowania są dostępne dla chorych kierowanych do większości ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych, leczenia szpitalnego i niektórych badań diagnostycznych. Pomimo że obowiązek przyjmowania e-skierowań nie dotyczy jeszcze wszystkich świadczeniodawców, podmioty opieki paliatywnej i hospicyjnej (OPH) zobowiązane są do wykorzystywania drogi elektronicznej podczas kierowania pacjentów do ambulatoryjnej opieki specjalistycznej (AOS) czy szpitali. Na podstawie przeprowadzonego screeningu telefonicznego kilkunastu losowo wybranych podmiotów OPH działających w kilku województwach ustalono, że część z nich przyjmuje i realizuje własne świadczenia na podstawie otrzymywanych e-skierowań.