Procedury otorynolaryngologiczne w trakcie pandemii COVID-19 - Lichota, Piotr; Wilczyński, Jacek; Zieliński, Rafał (Medical Studies/Studia Medyczne, 2021)
Celem pracy było przedstawienie przeglądu piśmiennictwa dotyczącego wykonywania typowych procedur otolaryngologicznych w czasie trwania pandemii COVID-19 i w okresach zwiększonej liczby infekcji SARS-CoV-2. Zalecenia dotyczące postępowania z chorymi z infekcją oraz podejrzanymi o infekcję SARS-CoV-2 opublikowane przez wielu autorów mają istotne znaczenie dla zmniejszenia ryzyka zakażenia personelu podczas wykonywania procedur otolaryngologicznych. Przedstawione rekomendacje ograniczają korzystanie z niezweryfikowanych porad publikowanych w mediach, w szczególności w mediach elektronicznych, nie tylko w czasie pierwszej fali wzrostu zachorowań, lecz także w przewidywanych okresach nawrotów zwiększonej liczby zakażeń powodowanych także przez mutacje SARS-CoV-2.