Migotanie i trzepotanie przedsionków – aktualny stan wiedzy. Część 1 - Janion-Sadowska, Agnieszka; Turek, Łukasz; Dudek, Aneta; Andrychowski, Jarosław; Sadowski, Marcin (Medical Studies/Studia Medyczne, 2021)
Mimo stałego poszerzania i aktualizowania wiedzy na temat nadkomorowych zaburzeń rytmu serca, wiele pytań dotyczących natury i nasilenia arytmicznych oraz pozaarytmicznych konsekwencji migotania i trzepotania przedsionków pozostaje bez odpowiedzi. Stratyfikacja ryzyka ze szczególnym uwzględnieniem udaru mózgu oraz leczenie chorych z migotaniem lub trzepotaniem przedsionków wymaga zaangażowania wielodyscyplinarnego zespołu. Potencjalne ryzyko związane z leczeniem zarówno antyarytmicznym, jak i przeciwkrzepliwym zawsze powinno być mniejsze lub przynajmniej równoważone przez korzyści wynikające z tego postępowania. W pierwszej części niniejszego opracowania przedstawiono postępowanie diagnostyczne u pacjentów z migotaniem lub trzepotaniem przedsionków.