Jakich masek używać, aby zwiększyć bezpieczeństwo pracy w środowisku medycznym? - Duszczak, Przemysław (Lekarz POZ, 2021)
Panie profesorze, chciałbym dzisiaj poruszyć temat, o którym – wydaje się – powiedziano i napisano już wszystko. Wielokrotnie podkreślał pan, że wygrana z koronawirusem to wysiłek nie tylko lekarzy, świata medycyny, ale również całego społeczeństwa, które musi w sposób dobrze zorganizowany stosować się do procedur sanitarnych, nawyków higienicznych itd. Dlaczego to takie istotne? Za każdym razem podkreślam, że w tej walce liczy się współdziałanie nas wszystkich, nie tylko lekarzy, świata nauki, ale każdego z nas. W dużej mierze to nasze zachowania społeczne są istotnym czynnikiem wpływającym na rozprzestrzenianie się chorób. I nie dotyczy to jedynie COVID-19.