Nawracające krwawienia z przewodu pokarmowego z powodu malformacji naczyniowych u dziewczynki z zespołem Turnera - Witkowska-Krawczak, Ewa; Zapolska, Anna; Banaszkiewicz, Aleksandra; Kucharska, Anna (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2021)
Zespół Turnera (ZT) jest wadą genetyczną, której towarzyszą dysgenezja gonad, niski wzrost, charakterystyczne cechy dysmorficzne, wrodzone wady serca i nerek oraz inne choroby. Jedną z rzadszych jest obecność malformacji naczyniowych w przewodzie pokarmowym. U niektórych pacjentek są one bezobjawowe, ale mogą również powodować krwawienia z przewodu pokarmowego. W pracy przedstawiono opis 12-letniej pacjentki z ZT i zmianami naczyniowymi w przewodzie pokarmowym, która została przyjęta do szpitala celem diagnostyki nawracającej niedokrwistości mikrocytarnej. W wieku 15 lat rozpoczęła hormonalną terapię zastępczą estrogenami z powodu hipogonadyzmu. Od tego czasu krwawienia ustały, a liczba malformacji w kontrolnej kolonoskopii znacznie zmalała. U pacjentek z ZT i niedokrwistością z niedoboru żelaza w diagnostyce różnicowej należy brać pod uwagę wady naczyniowe przewodu pokarmowego. Istnieją dowody, że terapia estrogenowa może ograniczać liczbę zmian i zmniejszać ryzyko krwawień.