Guidelines of the Polish Society of Ophthalmology for the treatment of exudative age-related macular degeneration - Misiuk-Hojło, Marta; Grabska-Liberek, Iwona; Michalska-Małecka, Katarzyna; Mrukwa-Kominek, Ewa; Romanowska-Dixon, Bożena; Stopa, Marcin; Szaflik, Jacek; Szaflik, Jerzy; Ulińska, Magdalena; E. Adamiec-Mroczek, Joanna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2021)
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (age related macular degeneration – AMD) stanowi najczęstszą przyczynę nieodwracalnej utraty widzenia centralnego w populacji osób po 50. roku życia w krajach wysoko rozwiniętych. Szczególnie postać wysiękowa, cechująca się szybką progresją i istotnym obniżeniem ostrości wzroku, stanowiła do niedawna wyzywanie terapeutyczne. Ostatnie 15 lat to okres rozwoju nowych możliwości diagnostycznych oraz leczniczych w grupie chorych z neowaskularnym AMD. Publikacja przedstawia obowiązujące standardy opieki medycznej nad tą grupą chorych opracowane przez Polskie Towarzystwo Okulistyczne w oparciu o najnowsze doniesienia literaturowe.