Ophthalmological standards in ocupational medicine – comparison of the Polish and British models based on selected current examples - Stopyra, Wiktor (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2021)
Prawidłowy wzrok jest niezbędny do dobrego wykonywania wielu zawodów. Niezależnie od tego, czy praca polega na prowadzeniu pojazdu, kontroli jakości, sortowaniu według koloru w zakładzie produkcyjnym czy też podejmowaniu krytycznych decyzji dotyczących życia i śmierci, dobre widzenie jest zazwyczaj fundamentem wydajnego i bezpiecznego działania. Dlatego tak istotne jest opracowanie minimalnych kryteriów wzrokowych wymaganych od pracowników na każdym niemal stanowisku. W Polsce nie ma jednych, zebranych wytycznych w tym zakresie. Znajdują się one w ministerialnych rozporządzeniach (Ministra Zdrowia, Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, Ministra Infrastruktury i Rozwoju czy nawet Prezesa Rady Ministrów) lub zaleceniach ośrodków medycyny pracy. Inaczej sprawa wygląda w Wielkiej Brytanii. Królewskie Kolegium Okulistów opracowało własne standardy okulistyczne obowiązujące pracowników na wielu stanowiskach. Niniejszy artykuł jest porównaniem obu modeli – polskiego i brytyjskiego – w zakresie aktualnych pracowniczych norm okulistycznych. Wykorzystano wymagania obowiązujące strażaków, maszynistów i innych pracowników kolei oraz pracujących na morzach, w szczególności marynarzy. Rozpatrywano najistotniejsze funkcje narządu wzroku, takie jak ostrość wzroku, pole widzenia, rozpoznawanie barw i widzenie obuoczne. Wyniki zebrano w tabelach.