Application of artificial intelligence in pediatric ophthalmic practice - Grałek, Mirosława; Niwald, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2021)
Sztuczna inteligencja rozwija się szybko w ostatnich latach i trafia do wielu obszarów działalności. W okulistyce sztuczna inteligencja jest stosowana od czasu dostępności informacji cyfrowych w tej dziedzinie medycyny, takich jak kolorowy obraz dna oka, optyczna tomografia koherentna, komputeryzacja pola widzenia i inne. Te informacje oparte są na olbrzymiej liczbie danych tworzących bazę do uczenia maszynowego i uczenia głębokiego. Okulistyka dziecięca jest gałęzią okulistyki, która także coraz szerzej korzysta z możliwości stworzonych przez sztuczną inteligencję. Celem sztucznej inteligencji jest wczesne wykrycie chorób, w których wczesne podjęcie leczenia może zapobiec trwałemu obniżeniu ostrości wzroku. Badania przesiewowe u dzieci z wykorzystaniem sztucznej inteligencji mają szczególną wartość w zapobieganiu i monitorowaniu retinopatii wcześniaków, zaćmy i krótkowzroczności. Sztuczna inteligencja jest także przydatna w postępowaniu po leczeniu operacyjnym.