Nowy wspaniały ład - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2021)
Polski Ład, czyli program społeczno-gospodarczy na okres pocovidowy, rządzący przedstawili w maju. Poinformowano wtedy, że „Polski Ład ma spełniać polskie marzenia”. Zapowiedziano m.in. „służbę zdrowia opartą na nowych źródłach finansowania, na liniowej składce zdrowotnej, z której pieniądze wpłyną do Narodowego Funduszu Zdrowia”. Mówiono też o centralizacji – reformie szpitalnictwa, zniesieniu limitów przyjęć do lekarzy specjalistów i zwiększeniu wydatków na zdrowie do 7 proc. PKB w 2027 r., dzięki czemu będzie można sfinansować „fundusz modernizacji szpitali, wysokospecjalistyczne przychodnie i szpitale powiatowe”. W skrócie – Polska ma być krajem ze sprawnie funkcjonującym systemem ochrony zdrowia, opierającym się na sprawiedliwości, solidarności i równości. Czy rzeczywiście „Polski Ład spełni polskie marzenia”? A może okaże się nowym wspaniałym ładem na podobieństwo dystopijnej rzeczywistości z powieści Aldousa Huxleya?