Lekarze przedsiębiorcy - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2021)
Zapowiedź wprowadzenia „liniowej” składki zdrowotnej w wysokości 9 proc. dochodów to jeden z elementów Polskiego Ładu. Zasadniczo ruch ten, tj. wyodrębnienie składki od podatku i ujednolicenie jej wysokości dla wszystkich ubezpieczonych, jest merytorycznie uzasadniony, a nawet oczekiwany. Trzeba zwrócić uwagę, że to ujednolicenie nie jest konsekwentne i nadal pozostaną grupy uprzywilejowane, np. rolnicy, zwłaszcza niektórzy. Trudno nie zauważyć, że ta zmiana może się spotkać z protestami, szczególnie ze strony osób prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą.