Diabeł tkwi w szczegółach - Magdziarz, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2021)
Zgodnie z założeniami Polskiego Ładu nakłady na ochronę zdrowia mają osiągnąć 6 proc. PKB w 2023 r., a 7 proc. PKB w 2027 r. Pytanie zasadnicze: od jakiej wartości PKB będziemy je liczyli? Jeśli tak jak dotychczas od PKB sprzed dwóch lat, to 7 proc. wartości PKB z 2027 r. osiągniemy w 2029 r.